top of page
PROGRAMMA 2024

In het jubileumjaar 2024 staan veel bijzondere tentoonstellingen en ander moois in de planning. Voor een aantal projecten is subsidie aangevraagd. Niet alle uitslagen zijn binnen, mogelijk gaat niet alles hieronder gebeuren. Donaties zijn welkom. Een aantal culturele partners in de stad haakt aan met eigen evenementen, in samenwerking met Pictura. Meer informatie en exacte data op de respectievelijke sites.

FILMTHEATER DE WITT / PICTURA PICTURES

Gevarieerd filmprogramma over de kunstpraktijk en de kunstenaar mét randprogrammering. Een jaar lang, elke laatste dinsdagavond van de maand: blok 30 januari, 27 februari en 26 maart maar vast in je agenda!

DORDRECHTS MUSEUM / 25.02 - 01.09.2024

DE GEBROEDERS VAN STRIJ / van schets tot schilderij - 250 jaar Pictura

Tekeningen en schilderijen van de drijvende krachten van Pictura, Abraham en Jacob van Strij (1756-1815), vormen de kern van een overzicht van vele niet eerder getoonde kunstwerken van leden van het genootschap. Ze geven een uniek beeld van het belang van tekenen en hoe kunstwerken kunnen ontstaan. 

DORDTS PATRICIËRSHUIS / MAART - OKTOBER 2024

Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas, pakt uit met vier speciale tentoonstellingen. Het pand wordt ingericht met schilderijen en tekeningen van Dordtse meesters die nagenoeg allen lid waren van Pictura. In de kelder is een tentoonstelling met hedendaagse Picturianen te zien, curator Yvo van der Vat.

DORDRECHTS MUSEUM / KUNSTBESCHOUWINGEN

Conservator oude kunst, Sander Paarlberg, heeft hiervoor tekeningen geselecteerd uit de beginperiode van Pictura. Hij geeft een inleiding, laat de tekeningen rondgaan en bespreekt deze steeds met een klein gezelschap van 20 mensen:

Zondag 14 april 12:00-13:00 uur

Woensdag 22 mei 15:00-16:00 uur

Zondag 16 juni 12:00-13:00 uur

11.05 - 16.06 / PICTURA / PICTURAPRIJS 2022

Frans van Lent: DE VERPLAATSING

Tekst-, foto-, geluids- en videowerken van zijn project ‘De Reis’ (2022/23). De tentoonstelling wordt elke week opnieuw door hem ingericht.
En elke week presenteert een uitgenodigde kunstenaar een werk dat hij/zij van de reis naar Pictura heeft gemaakt. Met Marita Bullmann (Essen, D), Manuela Macco (Turijn, I), Marnik Neven (Genk, B), John G. Boehme (Victoria, C) en Andrew McNiven (Edinburgh,UK).

 

22.06 - 14.07 / TEKENEN OF GETEKEND WORDEN

In deze reeks staan publiek en tekenen centraal. Stilleven- en modeltekenen in de zalen van Pictura en tekensessies buiten.

 

02.09 - 15.09 / PICTURA / EXPERIMENTELE PROJECTWEKEN-EDITIE 8 / i.s.m. KunstKerk

 

28.09 - 03.11 / SALONS DER LEDEN: KUNSTROUTES IN DE STAD

De traditionele ledententoonstelling die verbonden is aan de Pictura prijs, is in 2024 tweedelig en feestelijk. Er is een speciale presentatie in Pictura, met een curator van buiten om in te richten. Daarnaast zijn er presentaties van dezelfde kunstenaars in de stad: op publieke plekken, in winkels en in woonhuizen. Tijdens twee weekenden, 12 & 13 oktober en 26 & 27 oktober  kunnen bezoekers een route lopen langs 25 locaties in de binnenstad. We sluiten de Salon feestelijk af met een finissage en de uitreiking van de Pictura- en de publieksprijs.

 

01.10 / 250e VERJAARDAG OPRICHTING PICTURA IN 1774

• vlaggenproject: wapperende vlaggen in de straat / ontworpen door 30 kunstenaars

• première ‘Tradities en Ambities, een oneigentijds model’ / documentaire over Pictura

   van filmmakers Jeanne van der Horst en Annemarie Strijbosch

16.11- 22.12 /PICTURA /  HOW TO END

Curator Frans van Lent: 'Het is eenvoudig, aantrekkelijk en spannend om aan een werk te beginnen. Uiteindelijk een werk beëindigen is een andere zaak. Alle eerdere stappen bleken van belang, niets was vrijblijvend. Met het einde positioneer je het werk. 'Het werk wordt publiek.’


16.11- 22.12 /PICTURA / I AM NOT YOUR ENEMY I AM NOT YOUR FRIEND

Wim van Broekhoven toont tekeningen, grafiek, ruimtelijk werk en animatie van zijn project I am not your Enemy I am not your Friend.

Menselijk gedrag is medeverantwoordelijk voor de klimaatverandering. De natuur gaat hierin haar eigen weg en zal de mensheid uiteindelijk als voetnoot achterlaten.

 

GEWEEST

03.01- 21.01 / PROJECTWEKEN XL- EDITIE 7 / ESCALEREN

33 kunstenaars (leden en niet-leden via Open Call) werken telkens in groepjes van vijf tweeënhalve dag in situ, met het gebouw als uitgangspunt.

 

21.01 /FEESTELIJKE AFSLUITING ESCALEREN/PERFORMANCES/NIEUWJAARSPROOST

Er is veel te zien en te beleven: het is namelijk de afsluitende dag waarop de resultaten van Escaleren getoond worden en performances te zien zijn. Komt allen!

03.02 - 10.03 / PICTURA / HUIS CLOS

met: Alexa Meyerman, Roderick Laperdrix, Ilja den Hollander, Dirk Paesmans, Hamid el Kanbouhi, Lucia Nimcòva, Aalt van de Glind. Geïnspireerd op ‘Huis Clos’, van Jean Paul Sartre. Een tentoonstelling waarin de onderlinge spanning tussen de werken voelbaar is, of is er ook verbondenheid?

03.02 - 10.03 / PICTURA / LYRISCHE ABSTRACTIE - 1

Met Picturaleden Jan Wagner, Ron Gennisse, Antoinette Kok en Dina Vos

23.03 - 28.04 / PICTURA / WEEFSEL VAN VERHALEN

Met Mirjam Somers en Marie Claire Gellings

23.03 - 28.04 / PICTURA / LYRISCHE ABSTRACTIE - 2

Met Picturaleden Jan Wagner, Ron Gennisse, Antoinette Kok en Dina Vos

bottom of page