verwacht / Settings

09.01.2021 - 14.02.2021

deelnemende kunstenaars:
Fatima Barznge

Maria Ikonomopoulou

Kathrin Wolkowicz

 

Settings is een tentoonstelling van drie kunstenaars die elkaars werk selecteren en samenstellen. Iedere kunstenaar richt één van de ruimtes in met de door haar gekozen werken. De drie settings met een eigen sfeer staan in dialoog met elkaar en vormen samen een tentoonstelling. Deze presentatie vloeit voort uit een reeks gesprekken tussen de drie kunstenaars, die elkaar afgelopen jaren om de beurt in hun ateliers ontmoetten. Met Settings brengen de kunstenaars deze interne discussie naar een openbare ruimte. Dit keer met gebruik van beelden in plaats van woorden.

Fatima Barznge

Het heersende principe in het werk van Fatima Barznge is de herinnering. In haar schilderijen en werken op papier bezoekt ze opnieuw de plaatsen, objecten en sferen van een geboorteplaats, een culturele wereld en een kindertijd waarnaar terugkeer onmogelijk is. 

Barznge groeide op in Aghjalar, een plattelandsdorpje in Iraaks Koerdistan dat in 1988 in de Anfal-oorlogscampagne volledig werd verwoest, kort na het vertrek van de familie. Ze studeerde bedrijfskunde in Bagdad en vluchtte in 1997 om politieke redenen en vestigde zich in Nederland waar ze in 2005 cum laude afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag). Fatima woont en werkt in Rotterdam.


Uit Het weefsel van het geheugen door Heleen Schröder

Maria Ikonomopoulou

De vraag naar de balans tussen het collectieve en het individu domineert het praktijk van Maria Ikonomopoulou. Begrippen als zorgdragen voor je omgeving, zorgen maken over je omgeving en hoe het openbare ruimte van een stad met elkaar te delen worden onderzocht door werken gemaakt met tijdrovende technieken geïnspireerd door Volkskunst.

Maria Ikonomopoulou (1961, Kalamata, GR) studeerde af van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam -beeldhouwen en monumentaal- in 1991. Sindsdien heeft zij werken voor het openbare ruimte in Nederland gerealiseerd en haar autonome werk systematisch in België, Griekenland en Nederland geëxposeerd

Kathrin Wolkowicz

Het werk van Kathrin Wolkowicz strekt zich uit van performance, installatie, objecten en boeken tot film en video, en wordt meestal aangewakkerd door zelfgeschreven of aangepaste teksten. Kathrin stelt tijdgebaseerde of ruimtelijke situaties voor die uitnodigen om onze relaties met objecten en andere materie opnieuw te lezen. 

Kathrin Wolkowicz studeerde aan de Kunstakademie Münster, University of Art Braunschweig en het Piet Zwart Instituut te Rotterdam. Ze programmeerde o.a. voor de Suburban Video Lounge Rotterdam en was medeoprichter en -organisator van het nomadische tentoonstellingsproject Sils. Zij was curator van twee tentoonstellingen voor het kunstenaarsinitiatief OnArte in Locarno en maakt deel uit van het publicatiecollectief Borgerstraat Studio.

© 2018 door Pictura

Voorstraat 190 3311ES Dordrecht

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon