GESCHIEDENIS
Schilderij van J.C. Schotel
Teekengenootschap Pictura – oudste kunstenaarsvereniging van Nederland
Het Teekengenootschap Pictura werd in de herfst van 1774 opgericht. De oprichters, waaronder Abraham van Strij, meenden dat het tekenen de basis vormde van alle beeldende kunst en daarom als ambacht moest worden onderhouden. Ze trokken er samen op uit om in de openlucht landschappen te tekenen, organiseerden tentoonstellingen en bediscussieerden kunst. Tegenwoordig gaat het niet meer alleen over tekenen en schilderen, maar richt Pictura zich op een breed scala aan disciplines in de beeldende kunst. Nog wel komen iedere twee weken kunstenaars samen om te tekenen naar model. Een oude traditie die Pictura graag in ere houdt.
Pictura was populair tot in de hoogste kringen. Koning Willem II kocht werk van Picturianen voor zijn kunstverzameling en koningin Wilhelmina en koningin Juliana waren beschermvrouwen. In de loop der eeuwen zijn honderden kunstenaars, waaronder schilders, tekenaars, beeldhouwers, maar ook dichters en schrijvers lid geweest van Pictura. Een flink aantal daarvan genoten ook buiten Dordrecht grote bekendheid, zoals Johannes Cornelis Schotel, Willy Sluijter, Otto Dicke en Kees Buddingh’.
Het pand – het beroemde mooie licht
Het Teekengenootschap Pictura is gevestigd in het monumentale pand “Dit is in Oostenrijck”, oorspronkelijk gebouwd in 1561. In de 18de eeuw werden de voorgevel en het interieur geheel vernieuwd in de toen modieuze Lodewijk XV-stijl. Alleen de achtergevel laat nog de oorspronkelijke renaissancearchitectuur zien waarin het pand in de 16de eeuw is gebouwd. Het pand diende onder meer als woonhuis voor de muntmeester, die leiding gaf aan de Hollandsche Munt, waar tussen 1588 en 1806 de munten van de Republiek der Verenigde Nederlanden werden geslagen. Ook woonden burgemeesters van Dordrecht in dit statige pand.
In 1900 betrok Teekengenootschap Pictura het pand. In de loop van de tijd is het gebouw uitgebreid met een grote zaal, derde zaal en een grafische werkplaats. De lichtkoepel op de grote zaal zorgt voor een schitterende natuurlijke verlichting van de tentoonstellingen. Pictura is ingericht als sociëteit, tentoonstellingsruimte, ontmoetingsplek en als oefenruimte voor het modeltekenen. Op de eerste en tweede etage zijn een tiental ateliers, waar schilders, tekenaars, vormgevers en schrijvers hun werkruimte hebben.
​
Pictura met haar rijke historie vormt een inspirerende omgeving voor kunstenaars en bezoekers. Kunst is hier zo dichtbij, nu al 240 jaar van muur tot muur te bekijken.