© 2018 door Pictura

Voorstraat 190 3311ES Dordrecht

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

 archief 

Stromingen van Dynamiek

25/2 - 2/4/2017

Opening zaterdag 25 februari om 17:00 uur 

Yvo van der Vat

Van der Vat studeerde in 2002 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Alvorens de academie te betreden dacht hij een (groot) schilder te kunnen worden, maar in de praktijk blijkt Yvo als ‘sociale’ kunstenaar via projecten en samenwerkingen de wereld interessanter te vinden en/of te maken. Zijn installaties en projecten bevragen of versterken de functie van de gebruikte ruimte, mede door het gebruik van hedendaagse, banale materialen. Alhoewel de rijke kunstgeschiedenis meegedragen wordt en de toekomst altijd betwijfeld, gaat het bij Van der Vat hoofdzakelijk om het hier en nu. De interactie met de toeschouwer, maakt voor hem het werk af.

 

www.yvovandervat.nl

Gamal Ez

Ez leerde traditionele teken- en schildertechnieken in Egypte en maakte tijdens zijn studie aan de Koninklijke Academie in Den Haag kennis met een meer eigentijds idioom. In 2016 trok Ez in Dordrecht de aandacht met ‘Beeldenstorm’, een installatie bestaande uit een lijst waarin tientallen kleine objecten en plastic speelgoedfiguurtjes zweven. Met behulp van uitgekiende belichting en diepteperspectief verbeelde hij de illusie van een razende storm. De driedimensionale installatie werd de bron van tekeningen en schilderingen die de interactie tussen de dimensies laat zien.

 

www.gamalez.com

Drawingfront

05/03/2016 - 10/04/2016

 

Kunstvereniging / Drawing Centre Diepenheim heeft het initiatief genomen om het hedendaagse tekenen onder de aandacht te brengen. In de periode van februari t/m juni 2016 presenteren 20 kunstenaarsinitiatieven in Nederland tentoonstellingen waarin het tekenen centraal staat.

 

Pictura Dordrecht, opgericht als Teekengenootschap, heeft een grote affiniteit met tekenen als autonome kunstvorm. Om die traditie voort te zetten tonen we in de expositie The art of drawing een diversiteit aan tekenkunst. De kunstenaars die van 5 maart tot en met 10 april hun werk exposeren zijn: Wim van Broekhoven, Niels Goos, Chung-Hsi Han, Yvonne van den Herik, Jeanne Rombouts en Wouter Venema.

Komiks - Stripverhalen uit Oost-Europa

16/04/2016 - 22/05/2016

Wie Oost-Europa zegt, denkt daarbij niet snel aan strips. Toch levert dit gebied tal van begaafde tekenaars met belangrijke bijdragen aan de Negende Kunst. Neem bijvoorbeeld Grzegorz Rosiński, de tekenaar van de serie Thorgal – in de jaren tachtig en negentig een van de meest populaire stripverhalen in het Nederlandse taalgebied. En hij is niet de enige tekenaar van belang met wortels in Oost-Europa. De tentoonstelling Komiks laat dat overtuigend zien met prachtig tekenwerk van artiesten uit Bulgarije, Servië, Tsjechië en Polen. Samen bestrijken ze meerdere generaties met een werkgebied dat loopt van klassieke boekillustraties via strips en animatie naar hedendaagse computergames.
 

De expositie wordt georganiseerd door de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna en Pictura. Dank gaat hierbij uit naar Peter Stanimirov en Anton Staykov  van de Union of Bulgarian Artists die ons een selectie uit hun internationale comics-expositie lieten maken. De heer Tonio van Vugt (Stripdagen Haarlem) is verantwoordelijk voor de selectie.

WE WERE HERE
4/6/2016 - 3/7/2016

De drie kunstenaars Juliaan Andeweg, Marije Gertenbach en Joost Krijnen krijgen de uitzonderlijke kans om experimenteel en onderzoekend aan het werk te gaan in de zalen van Pictura. Ieder werken ze aan een tijdelijke site specific installatie. In deze bijzondere tentoonstelling zal een spannend samenspel van lijnen, alchemistische vlekken, kleurvlakken en beelden te zien zijn.

  

Juliaan Andeweg

‘Ik ben geïnteresseerd in het effect van ruimte en materie en de creatie van representaties van immanente ideeën. De verschillende vormen en materialen, zoals epoxy, plastic, hars en glasvezel, maar ook pigmenten en poeders worden gebruikt als een referentie naar alchemistische processen. De interactie tussen de materialen en de verschillende vormen die het aanneemt worden behandeld en de relatie tussen de ruwe materialen en de afgewerkte producten worden onderzocht.’

 

Marije Gertenbach

‘Voor mij weerspiegelen veel historische schilderingen de gemeenschappelijke ideeën uit een andere plaats en tijd. In het bijzonder laat ik me inspireren door de schilderingen en fresco’s uit de 16de eeuw. Ik trek de collectieve ideeën uit de schilderingen door naar het, door mij als individualistisch ervaren, heden door zelf een hedendaags equivalent te creëren. Door laag over laag te schilderen en de schilderingen van hun herkenbaarheid te ontdoen maakt dit vertrouwde gevoel plaats voor andere vormen en betekenissen.’

 

Joost Krijnen

‘Ik maak tekeningen. Van het soort waarin directheid van het gebaar en het gebruik van de pure lijn hun zichtbaarheid behouden en de kernelementen vormen van het werk. De tekeningen zijn ingegeven door zeer persoonlijke motieven. Persoonlijke ervaringen worden al associatief tekenend vertaald naar een werk waarin de zoektocht naar een uitgebalanceerde compositie, en de juiste lijnen, vormen en kleuren, steeds meer de boventoon gaat voeren.’

Earthlings

09/07/2016 - 14/08/2016

Van 9 juli tot en met 14 augustus 2016 vindt er een fototentoonstelling plaats in Pictura. Werkend lid Eli Dijkers kreeg in november 2015 het verzoek van Pictura om een tentoonstelling te organiseren die volledig gericht is op fotografie. Dijkers koos voor een groepstentoonstelling met fotografen van het tijdschrift Noise.

Noise is een internationaal collectief van fotografen afkomstig uit Mexico, Amerika, Filipijnen, Brunei, Nederland en Canada. Ze maken veelal zwart-wit, rauw werk dat vaak terug voert naar de essentie van het mens-zijn. Het past daarom goed in de huidige tijd van onzekerheid. De beelden die zullen worden getoond worden niet ingelijst, maar direct op de muur bevestigd. Na Pictura zal de tentoonstelling verschillende plekken in de wereld aandoen. Naarmate de foto’s vaker worden getoond, wordt het verval van de beelden meer zichtbaar; een directe verwijzing naar het leven zelf.

 

Deelnemende kunstenaars:

Rob Clinton, Alex Coghne, Eli Dijkers, Darek Meyer, Theodor Panorios en Sean Pomposello.

From Scratch

20/08/2016 - 27/09/2016

Opening zaterdag 20 augustus om 17:00 uur 

Ontbijten met de kunstenaars zondag 11 september om 11:30 uur

Van 20 augustus tot en met 25 september 2016 vond in Pictura de tentoonstelling From Scratch plaats. Een tentoonstelling met internationale schilderkunst van zeer hoog niveau. Enkele van de meest vooraanstaande Nederlandse kunstenaars worden samengebracht met buitenlandse schilders die zelden in Nederland te zien zijn. Een groepstentoonstelling die laat zien dat de hedendaagse schilderkunst nog immer barst van levendigheid.

Deelnemende kunstenaars:

Kirstin Arndt (DE)
Koen Delaere (NL)
Wim De Pauw (BE)
Arjan Janssen (NL)
Jos van Merendonk (NL)
Vincent de Roder (BE)
Tyra Tingleff (NO)
Jan Willem van Welzenis (NL)

Zie voor meer informatie:
http://from---scratch.tumblr.com/
Learn from the past, live in the present

1/10/2016 - 06/11/2016

 

Opening zaterdag 1 oktober om 17:00 uur

Van 1 oktober tot en met 6 november 2016 organiseert Pictura een tentoonstelling waarin een grafiekoverzicht te zien is van de 17e eeuw tot en met nu. Kunstenaars waar zoal werk van getoond wordt zijn Arnold Houbraken, Jan Veth, Willem Witsen en Jan Wittenberg. Voor de hedendaagse kunst zullen onze werkende leden, die gespecialiseerd zijn in grafiek, een groot overzicht van verschillende specialismen en technieken tonen.

Speciaal voor de mijlpaal Beeldenstroom – Woordenstorm, die in het najaar van 2016 in Dordrecht zal worden gevierd, heeft Pictura de workshop Toekomst beroepen ontwikkeld. Hier leest u meer over de workshop.