top of page
PICTURA - RUBRIEK
  DORDT CENTRAAL 
HENNY DE LANGE

Dordt Centraal 01.05.2024

Pictura wk18 (2).png

Dordt Centraal 24.04.2024

Week 17.png

Dordt Centraal 17.04.2024

week 16.png

Dordt Centraal 10.04.2024

Week 15.png

Dordt Centraal 03.04.2024

Week 14.png

Dordt Centraal 27.03.2024

Week 13.png

Dordt Centraal 20.03.2024

Week 12.png

Dordt Centraal 13.03.2024

Week 11.png

Dordt Centraal 06.03.2024

Week 10.png

Dordrecht Centraal 28.02.2024

Week 9.png

Dordt Centraal 21.02.2024

Week 8.png

Dordt Centraal 14.02.2024

Speciaal jubileumshirt DORDRECHT Dit jaar viert het Dordtse Teekengenootschap Pictura zijn 250e verjaardag. Iedere week tot aan de echte verjaardag op 1 oktober wordt in een rubriek in Dordt Centraal en op www.dordtcentraal.nl een aspect uit het rijke verleden of bruisende heden van Pictura uitgelicht. Ter gelegenheid van het jubileum is een speciaal logo ontworpen door Pictura-lid Geerten ten Bosch. En dat staat weer prachtig op een zwart T-shirt dat wordt geleverd door DC Vakkleding.

Speciaal jubileumshirt.jpg

Pictura maakte een wedstrijd voor de aangesloten kunstenaars: maak een mooi jubileumlogo. Geerten Ten Bosch maakte het winnende beeldmerk. In haar atelier, boven in het Pictura-gebouw, werd het al tekenend geboren. Alle jaren vanaf de oprichting in 1774 schreef ze op in een cirkelvorm, 1 2 3…om te eindigen met 250 jaar Pictura in 2024. Al die fijne tekentjes doen denken aan de jaarringen van een boom, oordeelde de jury. Maar als je het klein afdrukt, blijft er niets van over. Daarom maakte Ten Bosch ook een vereenvoudigd model, met sprongen in de tijd van 25 jaar. Dat maakt het

grafisch sterker. In deze vorm doet het denken aan de pluizenbol van een paardenbloem. Bestellen Dat logo duikt op allerlei plaatsen op. Onder andere dus op een T-shirt, dat in de maten S, M, L, XL en XXL voor 25 euro te bestellen is. Dat kan door uiterlijk 31 maart een mail te sturen naar info@pictura.nl onder vermelding van maat en aantal. DC Vakkleding verzorgt het aanbrengen van de logo’s op de bestelde shirts. De winst komt ten goede aan de

jubileumactiviteiten van Pictura.

​

​

Dordt Centraal 14.02.2024

14-2.png

Dordt Centraal 07.02.2022

Pictura Week 6.png

Dordt Centraal 31.01.2024

Schermafbeelding 2024-02-05 om 09.39.18.png

Dordt Centraal 24.01.2024

Week 4.png

Dordt Centraal 17.01.2024

Week 03.png

Dordt Centraal 10.01.2024

Week 02.png

Dordt Centraal 03.01.2024

Week 01.png

Dordt Centraal december 2023

Pictura na 250 jaar nog springlevend.jpg

Fotobijschrift:

Jodi Broekman, Geerten Ten Bosch en Hans Spigt op het bordes van het jubilerende tekengenootschap op Voorstraat 190. (Foto: Stolk Fotografie)

​

​

Pictura na 250 jaar nog springlevend

DORDRECHT

Vier Dordtse kunstenaars staken in 1774 de koppen bij elkaar en richtten een ‘teekengenootschap’ op. Tekenen is de basis van alle beeldende kunst, vonden ze, en door samen te oefenen wilden ze er beter in worden. Ze tekenden naar model en trokken er samen op uit om landschappen op het Eiland van Dordrecht te tekenen. Daarna bespraken ze hun werk in een zaaltje in de Blaauwpoort bij een potje bier, want hun vereniging was er óók voor de gezelligheid.

Hoe zouden die vier mannen, Abraham van Strij, Reinier Goudsbergen, Willem van der Koogh en Pieter Hofman, nu kijken naar hun tekenclub? Ze zouden beslist trots zijn dat Teekengenootschap Pictura nog steeds bestaat en werkt in de oude traditie. Nog altijd is Pictura naast ateliergebouw, vereniging en tentoonstellingsruimte, een plek waar (internationale) kunstenaars en jonge talenten elkaar ontmoeten en discussiëren over kunst.

Bekende namen

Op 1 oktober 2024 is het 250 jaar geleden dat Pictura werd opgericht. Daarmee is het de oudste nog werkende kunstenaarsvereniging van Nederland. Honderden kunstenaars zijn lid geweest, onder wie bekende namen als Abraham en Jacob van Strij, Johannes Christiaan Schotel, Willy Sluiter, Otto Dicke en Cees Buddingh’. Koning Willem I kocht werk van Picturianen voor zijn kunstverzameling en de koninginnen Wilhelmina en Juliana waren beschermvrouwen. Het hele jaar door wordt het jubileum gevierd. Een werkgroep onder leiding van de Dordtse oud-wethouder Hans Spigt heeft samen met Pictura en vele partners in de stad een feestprogramma samengesteld. Spigt: “Er is alle reden om dit jubileum uitgebreid en met een breed publiek te vieren. Het is heel bijzonder dat dit genootschap zoveel verschillende tijden heeft overleefd. Pictura is opgenomen in de Canon van Nederland. Dat zegt ook iets over het belang ervan.”

Drempel

In de kunstwereld is Pictura een begrip, bij het grote publiek is het minder bekend. De drempel is hoog van het gebouw op de Voorstraat 190, waar Pictura sinds 1900 is gevestigd, beaamt Jodi Broekman. “Het bordes met zeven treden werpt ook figuurlijk een barrière op voor mensen die Pictura niet kennen.”

Broekman is de enige betaalde kracht, al krijgt ze binnenkort een assistent, ook vanwege de drukte van het jubileumjaar. Ook kunstenaar en Pictura-lid Geerten Ten Bosch begrijpt dat bezoekers soms aarzelen om binnen te stappen, ook al is de toegang tot de tentoonstellingen altijd gratis. Of het gaat lukken weet ze niet, maar ze wil het bordes in het jubileumjaar ‘laagdrempeliger’ maken door het in te pakken in hout en dat te beschilderen in felle kleuren of met een kreet als ‘Heel erg welkom’.

Oostenrijck

Het gebouw zelf is al een bezoek waard. Het pand ‘Dit is in Oostenrijck’ werd in 1561 gebouwd en was het woonhuis van onder meer burgemeesters en de muntmeester, die leiding gaf aan de Hollandsche Munt. Daar werden tussen 1588 en 1806 de munten van de Republiek der Verenigde Nederlanden geslagen. In de achttiende eeuw werden de voorgevel en het interieur verbouwd in de zwierige Louis XV-stijl. Alleen de achtergevel laat nog de oorspronkelijke renaissance-architectuur zien.

Vol feestprogramma

Geerten Ten Bosch huurt een van de twaalf ateliers die op de bovenverdiepingen beschikbaar zijn voor aangesloten kunstenaars. Dat zijn er op dit moment 115. Elke kunstenaar kan lid worden voor 75 euro per jaar, een tarief dat ook geldt voor de kunstlievende leden. Ten Bosch: “We hopen dat door het jubileumjaar meer mensen ons gaan ondersteunen.” Ook daarom biedt het feestprogramma naast tentoonstellingen in Dordrechts Museum, het Patriciërshuis en het Picturagebouw, veel activiteiten voor een breed publiek. Er zijn masterclasses buiten tekenen voor geoefende en ongeoefende tekenaars en een 24-uurs modeltekenmarathon. Ook komen er Pictura-wandelroutes, ontwerpen kunstenaars feestvlaggen en wordt er een jubileumpenning geslagen, met ook een variant in chocolade. Annemarie Strijbosch en Jeanne van der Horst maken een documentairefilm over Pictura, die op 1 oktober in première gaat.

Eigentijds

Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo-studenten heeft Pictura-lid Helen Hietbrink samen met het SOC (Samen Ontwikkelen door Cultuur) workshops ontwikkeld. Als inspiratiebron nam ze een archieffoto van een modeltekenavond in Pictura, waarop uitsluitend mannelijke kunstenaars zijn te zien. Alleen het model is een (naakte) vrouw. De leerlingen gaan eigentijdse

versies maken van dat groepsportret. Al die activiteiten onderstrepen volgens Hans Spigt dat Pictura na 250 jaar nog springlevend is en de kunstenaars in beeld en geluid nog steeds veel te vertellen hebben. Meer informatie over het jubileumprogramma op www.pictura.nl.

 

In kader:

Pictura 250

Ter gelegenheid van het jubileum reserveert Dordt Centraal vanaf begin 2024 tot de jubileumdatum 1 oktober wekelijks een plekje voor de rubriek ‘Pictura 250’, over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten. De rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

 

​

bottom of page