ARCHIEF 2021
'RICHARD WAAR?'
20.11.2021 - 19.12.2021
door: RALF KOKKE
Richard Waar? verwijst naar Richard Anthony, een vervoerder die al jaren kunstwerken transporteert. Door heel Europa reist hij, van en naar musea, beurzen en galeries. Na verloop van tijd droomt hij ervan een groepsexpositie te organiseren met kunstenaars waarmee hij de afgelopen jaren heeft gewerkt. Om hun werk tentoon te stellen en met de opdracht om een portretje te maken van André Hazes.
Richard is namelijk naast vervoerder een heuse volkszanger! Op de opening zingt hij klassiekers van zijn grote held André Hazes, van Joe Cocker en vele anderen. Richard Waar? refereert niet alleen aan Richard zelf, die altijd op pad is, maar ook aan een stroming van de 'Chicago Imagists' uit de jaren ‘60 genaamd 'Hairy Who?'
Ralf Kokke, Pictura-prijswinnaar 2019, is hier enorme fan van en ziet in deze stroming veel beeldende overeenkomsten met de kunstenaars die Richard heeft uitgekozen. Dat zijn naast Ralf Kokke: Jim Mooijekind, David Bade, Tirzo Martha, Sam Hersbach, Heidi Ukkonen, Peer Vink, Liselot Veenendaal, Mathieu Klomp, Robert Roest en Marc Mulders.
TIMESCAPES
02.10.2021 - 07.11.2021
Julien Thomas/ Marije Vogelzang
​
In de landschappen van Albert Cuyp is het licht te zien als een markering van tijd. De schilderijen geven een historisch moment weer, maar doen ons ook denken aan een tijd waarin natuurlijk licht een grotere rol speelde in het dagelijks leven. Het licht bepaalde veel meer dan nu het ritme van alledag.
In de lichte zalen van Pictura onderzoekt Julien Thomas de rol van daglicht en schaduw, als markeringen in de tijd. Zijn wil de toeschouwer een ruimtelijke ervaring verschaffen waarin licht langzaam verschuift en je tijd voelt verstrijken, als bijna tastbare aanwezigheden. Een van de inspiratiebronnen voor dit werk is de Dordtse antiek restaurator Arie van der Linden die gespecialiseerd was in het restaureren van antiek uit de Gouden Eeuw. Hij leerde Thomas dat je aan de hand van de lichtval op een meubelstuk veel kunt zeggen over de herkomst en kwaliteit ervan. ‘Ik begon me af te vragen welke toepassingen van licht en schaduw in de loop der tijd nog meer verloren zijn gegaan. En: welke nog onontdekte toepassingen zijn er denkbaar in de toekomst?’
Marije Vogelzang richt zich met haar installatie ‘Reverse reality check’ juist op de innerlijke ruimte. ’Onze verbeeldingskracht is groot en gevoelig, maar is erg onderschat en er wordt op neergekeken. Met deze installatie wil ik laten ervaren hoe verbeeldingskracht een werkelijke kracht is, die wat je om je heen ziet stuurt. Alles wat er buiten je is, is al in je.’ Waar Cuyp illusies creëert van licht in het landschap, nemen de interactieve keramische objecten van Vogelzang je mee naar het innerlijke landschap.
Timescapes: Pictura, 2 oktober t/m 7 november 2021
Gelijktijdig met Timescapes is de expositie ’In het licht van Cuyp’, Dordrechts Museum
3 oktober 2021 t/m 6 maart 2022
Lees hier de geschreven podcast door Ina Boiten over TIMESCAPES
THE ACT OF PAINTING, STRUCTURES ON MARS
21.08.2021 - 26.09.2021
concept en samenstelling door Raymond Cuijpers, www.theactofpainting.com
​
Deelnemende kunstenaars:
Geeske Bijker, Raymond Cuijpers, Eduard Genee, Patrick Gonzalez, Lukas Göthman, Wieteke Heldens, Jeroen Hofhuizen, Mark Hosking, Kirsten Hutsch, Gerard Jagers, Arnout Killian, Rudy Klomp, Line Kramer, André Kruysen, Frenk Meeuwsen, Astrid Nobel, Romee van Oers, Jacco Olivier, Mayako Nakamura, Cole Verhoeven, Ruud Visser, Marie van Vollenhoven, Charlotte Warsen
Hoe verhouden wij ons als mens tot nieuwe technologieën die voornamelijk door AI bestuurd worden? Laten we onze manier van kijken en denken beïnvloeden door algoritmes en geloven we daardoor nauwelijks nog in het sublieme? Laten we de mens steeds minder een intuïtief wezen zijn? Van makers worden we consumenten en we kijken in die transitie gretig uit naar andere planeten. Zo bestuderen we het oppervlak van Mars met supertelescopen en satellieten, zoekend naar structuren die op leven wijzen. We verkennen zelfs de mogelijkheden om die onaardse planeet bewoonbaar te maken. Marsrovers zijn vooruitgestuurd als verkenners en uitverkorenen worden klaargestoomd om de eerste kolonisten in de ruimte te worden. Is de drang naar een nieuwe wereld zo overheersend dat we de oude wereld verwaarlozen? Geteisterd door rampen die door onze manier van leven zijn aangewakkerd is de aarde nog steeds de bron van onze ziel. In de mens nu lijkt een tweestrijd gaande: vanuit de ziel tot een persoonlijk bewustzijn komen of in de schietstoel van AI plaatsnemen? Ik, als samensteller van de tentoonstelling The Act of Painting, Structures on Mars, neem de ziel als basis maar ik zie ook nieuwe generaties wegdriften van zichzelf en meer en meer gestuurd worden door het algoritme. Het dilemma van de transitie vormt in deze tentoonstelling de katalysator van het eigen denken.
Raymond Cuijpers.
​
Lees hier de geschreven podcast door Ina Boiten over STRUCTURES ON MARS
KERSVERS
17 juli tot en met 15 augustus 2021
​
Kunstenaars: Femke van Heijningen, Sjaak van Broekhoven, Sjors Smit, Menno van den Ende, Anouk van Weerlee, Babs van Heugten, Anika Hochstenbach, Esther van Zoelen, Fien Onderwater, Niels Roest, Noëmi Hofstede, Simone Beenen, Britte Tegelaar, Doris Kolpa en Bobbi Cleij.
​
Vijftien net afgestudeerde Art & Research kunstenaars van AKV St. Joost zoeken binnen de ruimten van Pictura hoe ze, buiten de academie-muren, datgene kunnen uiten wat er voor hen toe doet. Voor sommigen vormt hun eindwerk het startpunt, anderen kiezen ervoor iets compleet nieuws te gaan doen. Welke uitwerking dit heeft en hoe hun kunstenaarschap zich verder gaat ontwikkelen, zal in een periode van vijf weken gaandeweg duidelijker worden.
Gedurende de tentoonstelling zullen er studenten aan het werk zijn en worden er performances uitgevoerd.
FAST FOWARD, DORDRECHT OVER 100 JAAR
Kijken en luisteren naar de toekomst van Dordrecht: Hoe ziet de stad eruit over 100 jaar? Elf kunstenaars kregen de opdracht om rond deze vraag onderzoek te starten. Iedere kunstenaar benadert de vraag vanuit eigen ideeën en ervaringen. In elf nieuwe werken, vijf stadswandelingen, een publicatie en een zelfontworpen 3D applicatie nemen de kunstenaars je mee in deze toekomstige wereld.

​
met: Annemieke Alberts, Daniel Arthuus, Anna Berendsen, Menno Hiele, Ralf Kokke, Ad Koomans, Leon Kuijk, Manuela Porceddu, Art van Triest, Yvo van der Vat
en Jolande Vermeulen