top of page
ARCHIEF 2020
THEN AS NOW

31 oktober tot en 20 december 2020

Kunstenaars: AKMAR, Silvia Martes, Sophia de Koningh

Voor de expositie Then as Now maakte AKMAR nieuw werk, Vanitas, over digitale vergankelijkheid en de dwang om te consumeren. Haar video-installaties toonden animaties met bloemstillevens die bestaan uit data afkomstig van oude beeldbanken. Computers van nu kennen de taal van deze data niet meer en zorgen daardoor voor vervorming van patronen, kleuren en vormen. Speciaal voor deze tentoonstelling werd het paneel van Sophia de Koningh (1807-1870), eerste vrouw in de collectie

van het Dordrechts Museum na lange tijd uit het depot gehaald. Silvia Martes bevraagt in haar films de toeschouwer verder over tijd, materialisme en drang om te willen bezitten..

Pictura 201120-06 MvG.JPG
PROJECTWEKEN

6 tot en met 18 oktober 2020

Kunstenaars: Evelien de Jong, Julien Thomas, Bas van der Kruk, Marie Claire Gellings en Astrid Meijer

Tijdens de projectweken kregen vijf kunstenaars, die werken vanuit verschillende disciplines, de ruimte om projectmatig te werken in de zalen van Pictura. Twee weken kregen ze de tijd om te onderzoeken, te experimenteren en te werken aan een nieuw (kunst)werk. Om in een andere omgeving, los van hun atelier, hun praktijk te bevragen en te reflecteren op hun werk. Samen met twee begeleiders en verschillende mentoren, die door Pictura waren aangesteld, werden de kunstenaars begeleid en ondersteund in hun processen. Er ontstonden waardevolle gesprekken en discussies die de kunstenaars verder brengen in hun beroepspraktijk.

20201020_093015.jpg
LEDEN

29 augustus tot en met 4 oktober 2020

Zonder Titel / Mia van der Burg

De abstracte objecten in de tentoonstelling, waarbij ik speel met gekleurde als ook met zwarte en witte wol, hebben allen geen titel.

Wunderkammer / Rick Koren, Jenna Tas, Tamara Juncknickel en Jelle Korevaar

In de twee grote zalen van Pictura exposeerden Rick Koren, Jenna Tas, Jelle Korevaar en Tamara Jungnickel met in het achterhoofd het idee van een wunderkammer of rariteitenkabinet.

IN BETWEEN / Nico Hemelaar

Landschap, de verte, de alles oplossende schemering, de stilte.

PS Blub / Vermeulen&Dubbeldam

De “BLUB” heeft een min of meer organische vorm, alsof hij zo gegroeid is

en is gemaakt van door ons bewerkt kleurloos afvalplastic.

Pictura 200829-19 MvG.JPG
EN NU

1&2, 8&9 en 15&16 augustus 2020

Kunstenaars: 49 deelnemers

Want wat NU, hoe NU verder? Wat gebeurde er de afgelopen maanden en hoe reflecteren kunstenaars hierop. Een Open Call rondom dit thema heeft een groot aantal kunstenaars geïnspireerd om werk in te sturen.

In de expositie EN NU laten 49 kunstenaars zien hoe ze zijn omgegaan met thema’s die aan de hand zijn. Met werken die zijn ontstaan tijdens Coronatijd of die te maken hebben met thema’s die NU spelen, geven de gekozen kunstenaars ons een hedendaagse inkijk in de strubbelingen van vandaag.

20200814_101312.jpg
THE OTHER PLACE

29 februari tot en met 5 mei 2020

Kunstenaars: Astrid de Pauw, Marc Müller en Marie Claire Gellings

De kunstenaars van de expositie The Other Place overdenken in hun werk de beleving van ruimte. Ruimte kan bestaan uit een kamer, gebouw of landschap, maar net zo goed uit de nabijheid van een persoon, of een herinnering.  De drie kunstenaars brengen in Pictura hun werk samen en zoeken binnen de tentoonstellingszalen naar de (on)mogelijke ander plaats.

_MG_9061.jpg
PROJECTWEKEN

12 – 22 februari 2020

 

Kunstenaars: Evelien de Jong, Wim van Broekhoven, Astrid Moors en Niki Murphy

 

Vier kunstenaars, allemaal Picturaleden, krijgen de mogelijkheid om twee weken lang te werken in de zalen van Pictura. Elke kunstenaar heeft een eigen project en zal hiervoor nieuw werk ontwikkelen.

Tijdens de projectweken is Pictura open tijdens reguliere tijden. In de zalen is werk tentoongesteld en zijn de kunstenaars aan het werk. Dit proces wordt ondersteund door speciale mentoren die met de kunstenaars in gesprek gaan, bezoekers zijn van harte uitgenodigd hieraan bij te dragen.

Eerste Projectweken 3.jpg
EXPLORING THE ANIMA NEBULA

4 januari – 9 februari 2020

Kunstenaar: Kitty van der Veer

Een solo tentoonstelling van de Picturaprijswinnaar uit 2017, Kitty van der Veer. 

Gerommel van de donder in de verte. Fossielen met in hun binnenste een eeuwigheid aan informatie opgeslagen. Verhalen volgens de overlevering. Het werk van van der Veer (1979, Rotterdam) gaat over lagen en gelaagdheid, dingen net buiten haar blikveld; dingen die al aangeraakt zijn maar niet per se door haarzelf. Entiteiten sluimerend wachtend op ontdekking. Roerselen in het duister, in de oersoep van haar geest. De beweging van ontstaan en vergaan.

Kitty van der Veer. Exploring the anima
bottom of page