THEN as NOW

gesloten t/m 19 januari
Tijdens de wintermaanden zijn de zalen van Pictura gevuld met de kleurrijke video-installatie en werken van kunstenaar AKMAR. De tijd vervormt, verstilt en vergaat in de tentoonstelling THEN as NOW. AKMAR maakt nieuwe werk, Silvia Martes toont twee films en het bloemstilleven van Sophia de Koningh (1807-1870) komt uit het depot van het Dordrechts Museum tevoorschijn.
AKMAR haar nieuwe werk Vanitas is speciaal gemaakt voor de grote zaal van Pictura. Het werk gaat over digitale vergankelijkheid en refereert aan 16e eeuwse bloemstillevens waarop bloemen tegelijkertijd in bloei staan, die dat in werkelijkheid nooit doen. In de installatie brengt AKMAR digitale bloemen samen uit verschillende computerprogramma’s die staan voor verschillende generaties computertijdperken. De oudste bloemen stammen uit 1991, toen Windows 3.1 nog hét besturingssysteem was. AKMAR werkt multidisciplinair en toont naast Vanitas diverse werken die vanuit een andere hoek THEN as NOW verbeelden.
Het paneel Bloemstilleven van Sophia de Koningh is een mooi voorbeeld van een traditioneel bloemstilleven. Het werd in 1846 door het Dordrechts Museum aangekocht. Koningh was hiermee de eerste vrouwelijke kunstenaar in de collectie van het museum. Het werk is speciaal voor de tentoonstelling uit het depot gehaald en gerestaureerd. Evertine van Alphen [programma coördinator bij Pictura en kunsthistoricus]  schreef over bloemstillevens en Sophia de Koningh. Lees hier de tekst 'Het stille leven van de bloem'.
 
AKMAR nodigde kunstenaar Silvia Martes uit omdat ook zij de toeschouwer bevraagt over tijd. Martes’ film As Things Go vertelt over de liefde voor dingen, mensen en momenten, maar vooral over het verlies daarvan. Het verlorene blijkt in een andere context voort te bestaan, in een ander universum. De film The restless dread of some(thing) evil gaat over het loslaten van lichaamsdelen, met de bedoeling een langer of beter leven te krijgen. Raadselachtige films zijn het, met abrupte wisselingen tussen droom en werkelijkheid.

THEN as NOW 
gesloten t/m 19 januari

verlengd t/m 14 februari
 

met dank aan het Mondriaan Fonds en de Gemeente Dordrecht

© 2018 door Pictura

Voorstraat 190 3311ES Dordrecht

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon