Fast Forward.jpg

FAST FORWARD

DORDRECHT OVER 100 JAAR

Kijken en luisteren naar de toekomst van de stad. Hoe ziet Dordrecht eruit over 100 jaar? Elf kunstenaars kregen de opdracht van Pictura om speciaal rond deze vraag een onderzoek te starten. Iedere kunstenaar benadert deze vraag vanuit eigen ideeën en ervaringen. Waar de ene kunstenaar zich bezighoudt met de verdwijnende natuur in de stad, kijkt de andere naar de ontwikkelingen op stedenbouwkundig gebied of naar de toekomst van de samenleving. In elf nieuwe werken, vijf stadswandelingen, een publicatie en een zelfontworpen 3D applicatie nemen de kunstenaars je mee in deze toekomstige wereld.

In 2021 viert Dordrecht 800 jaar stadsrechten. Hiermee is Dordrecht de oudste stad van het huidige Holland. Een bijzondere reden om niet alleen terug te kijken, maar ook een blik vooruit te werpen. Dordrecht is in 800 jaar veel veranderd, want een stad kan niet eeuwen hetzelfde blijven, zij is steeds onderhevig aan verandering. Maar hoe zal Dordrecht er over honderd jaar uitzien? Neem de zorgen die worden geuit over klimaatverandering . Denk aan de stijgende waterspiegel in een stad die wordt omgeven door water, hoe gaat Dordrecht hiermee om? Kan de stad bestendig en veilig gemaakt worden voor de toekomst? Wat zijn de kenmerken van een toekomststad en haar samenleving? Hoe gaat de toekomstige inrichting van de stad er uitzien ? Wie zijn de toekomstige gebruikers? Pictura heeft elf kunstenaars gevraagd hun licht te laten schijnen op deze vragen en daar nieuw werk over te maken. In de expositie ‘Fast Forward. Dordrecht over 100 jaar’ zien we alternatieve oplossingen voor eigentijdse problemen. 


3D wereld

Samen met Stichting Verborgen Stad tonen we de stad, de mensen, de geschiedenis en toekomst van Dordrecht in een nieuwe 3D wereld. In deze 3D applicatie ervaar je verschillende tijdsperioden in een 360 graden beeld. Op drie plaat­sen in Dordrecht hebben Ad Koomans, Jolanda Vermeulen en Ralf Kokke nieuw werk gemaakt binnen deze 3D wereld. Klik hier voor meer informatie over de app en hier om direct naar de app te gaan.

Ad Koomans

Ad Koomans maakte voor de 3D applicatie bijzondere aquarellen over de verwachte stijging van het zeewaterniveau in de stad. Een kijkje in de toekomst van de nieuwe binnenstad rondom de haven met een nieuwe muur, transportbaan en zonder verkeer en parkeerplaatsen.

Art van Triest

In de toekomst zal het water een steeds grotere rol gaan spelen. In zijn overvloedige aanwezigheid of juist in zijn afwezigheid. De mens bewapent zich al eeuwen tegen de onvoorspelbare krachten die het water kan hebben. Vertaald in een installatie toont Art van Triest het resultaat van het “temmen” van het water.

Anna Berendsen

Anna Berendsen heeft zich voor haar werk laten inspireren door de toekomstige natuurlijke wereld. Meer in het bijzonder over een toekomstige boom die lichtgevende vruchten draagt. Dit leidde tot de schepping van een exemplaar dat de grond onder zich belicht en in leven houdt met LED- kweeklampen. Zo ontstaat er een klein ecosysteem onder de boom

Jolande Vermeulen

Jolande Vermeulen neemt je mee in een verhaal over de stad met een stijgende zeespiegel. Een verzonken stad waar je volop kan genieten van terrasjes en groene parken. Met een stadswal, gemaakt van half transparante lamellen, waar je een zeebriesje kan voelen en naar replica’s van bootjes kan kijken. Neem een duik in deze oude stad in de 3D applicatie.

Menno Hiele

Menno Hiele maakt een wandeling door de oude binnenstad langs bomen van 100 jaar of ouder. Deze bomen krijgen in de tentoonstelling een bijzondere plek in de vorm van 3D-prints geïnspireerd op hun boomschors. Een eerbetoon aan deze bejaarde reuzen.

Annemieke Alberts

De drie schilderwerken van Annemieke Alberts gaan over water, de stilte voor of na een gebeurtenis en de verlatenheid van een plek die mogelijkheden in zich draagt. In haar werk is van de herkenbaarheid van de stad nauwelijks iets overgebleven. Het gaat nog maar over een ding: de onbeholpen pogingen van de mens om controle te houden over de consequenties van gebeurtenissen die hij niet in de hand heeft?

Manuela Porceddu

Het Nu is volgens Manuela de enige plek waar we zouden moeten zijn. Het bevindt zich namelijk precies op het juiste moment, want het verleden en de toekomst zijn slechts herinneringen of projecties en daardoor subjectief. Voor de tentoonstelling maakte Manuela Porceddu een fotoserie over het Nu en hield een dagboek bij. Hoe bevragen deze beelden en verhalen ons over onze toekomst.

Daniel Arthuus

‘Homo Corrigo’ is een installatie die de nieuwe mens moet weergeven. Een gecorrigeerde Homo Sapiens die niet door zijn eigen idealen onderuit gaat, maar juist kracht vindt in de dingen die wij vandaag de dag afkeuren. Bent u een product van uw verleden of kunt u uzelf vormen?

Léon van Kuijk

Het werk van Leon van Kuijk gaat over zijn liefde voor architectuur en over zijn fascinatie voor het menselijk superieure vermogen tot scheppen en vernietigen. Hij maakte (in de traditie van de kunstenaar Constant) labyrint-achtige

plattegronden van mogelijke gebouwen, steden of landschappen en beelden/maquettes van gebouwen die ieder moment de ruimte zouden kunnen verlaten.

Ralf Kokke

De schilderijen van Ralf Kokke dragen alledaagse thema’s en archetypische onderwerpen. Ze zijn enerzijds herkenbaar, maar hebben ook iets mythisch. Als kleine stad tussen Rotterdam en Breda zal Dordrecht goed moeten nadenken hoe ze zich in de toekomst staande kan houden. De reus in de schilderijen van Ralf verwoest huizen in de binnenstad. Het Dordtse Patriciërshuis symboliseert het verleden en de geschiedenis van de stad. Zie zijn werk in 3D op de applicatie.

Yvo van der Vat

In de binnenstad staat de telefooncel van Yvo van der Vat. Yvo maakt autonoom werk en ontwikkelt situaties en ruimtes waarin ontmoetingen tussen kunstenaars en bezoekers ontstaan. Zijn nieuwe werk is een persoonlijke mini-expositie, speciaal gemaakt voor de tentoonstelling. De reis in de telefooncel start op het moment dat Dordrecht 800 jaar geleden ontstond en eindigt in de toekomst die komen gaat.

Schermafbeelding 2021-02-22 om 20.44.59.