top of page
Workshop buitentekenen Dordrechts Museum
Workshop buitentekenen Dordrechts Museum

za 25 mei

|

Dordrecht

Workshop buitentekenen Dordrechts Museum

250 jaar Pictura vieren met teken workshops, Hoera!

Datum en tijden

1 more dates

25 mei 2024, 14:00 – 17:00

Dordrecht, Museumstraat 40, 3311 XP Dordrecht, Netherlands

Info

Dit jaar bestaat Pictura 250 jaar, daarom gaan we doen waar het ooit allemaal mee begon: tekenen! In de komende maanden organiseren we op 4 zaterdagen 8 workshops buitentekenen voor beginnende en gevorderde tekenaars.

Onder leiding van vier professionele kunstenaars en docenten ga je aan de slag met verf, inkt en houtskool om een landschap of ‘Gezicht op Dordrecht’ te maken zoals illustere voorgangers Albert Cuyp, Willy Sluiter en Daan Mülhaus dat deden.

Op zaterdag 25 mei zullen tekenworkshops gegeven worden in de tuin van het Dordrechtse museum, onder leiding van professioneel kunstenaar en docent Judith Ten Bosch. Deze workshops zullen op 2 dagdelen plaatsvinden, van 10:00 tot 13:00 en van 14:00 tot 17:00.

Samen met Judith gaan wij aan de slag met ecologisch duurzame materialen zoals verfpigmenten en inkt op basis van plantaardige en aardepigmenten. Voor de teken-materialen wordt er dus gezorgd,  zorg er wel voor dat je niet je mooiste kleding aantrekt, aangezien wij met inkt gaan werken. Neem wel zelf een (klap)stoeltje mee.

DE GETEKENDE NATUUR

Er is niet veel voor nodig; een schetsboek, enkele potloden, krijt, verf en een paar penselen, daarmee gaan de buiten tekenaars op pad. Zonder ideeën, zonder iets te bedenken en zonder verlangen naar perfectie. Er valt meer te zien en te ervaren, de tekening vertelt het en legt vast. En dat gebeurt niet zoals je had verwacht.  Wandelen en om je heen kijken, luisteren, de aandacht gericht op de omgeving, ruimte waarnemen en opmerken. Laat het krijt of de penseel over het papier bewegen, het beeld ontstaat vanzelf zonder een vooropgezet plan.

Het doel is niet een goed geslaagde tekening te veroorzaken.

Niet weten waarnaar je zoekt, zoek het dichterbij en plots vindt het jou.

De intentie is af te wachten, de tijd te nemen en geduld te hebben.

Laat wachten de bedoeling zijn.

Tekenen vraagt om stil te zijn, vereist een staat van opmerkzaamheid. Waarnemen vanuit het hier & nu en in het moment, dan zal de tekening zich tot jou richten. Het beeld ontsluiert zich, langzaam of snel, in lijnen, in tonen en schakeringen. In meerdere lagen, door en over elkaar heen. Je zult zien dat er, door je rationele vermogen te laten (uit)rusten, meer te ontdekken valt.  Verplaats je concentratie van buiten naar binnen, schenk aandacht aan je innerlijke geest.

Judith Ten Bosch

KOSTEN/

De prijs van een workshop is 15 euro voor een dagdeel.

Consumpties zijn voor eigen rekening. Deze mogen zelf worden meegenomen, of genuttigd worden bij restaurant Art and Dining van het Dordrechts Museum, waar we tevens mee samenwerken als slecht-weer locatie. Ook als het regent, waait, hagelt of sneeuwt gaan de workshops door!

Wij hopen dat je net zoveel zin hebt in de workshop als wij, we kijken uit naar fijne lessen!

Evenement delen

bottom of page