top of page
mededeling
ARCHIEF 2022

SALON DER LEDEN 2022

5 NOVEMBER T/M 18 DECEMBER

"Na de laatste Salon, De Nacht (2019), is er heel veel gebeurd: een pandemie, klimaatcrisis, oorlog... Je zou soms helemaal opnieuw willen beginnen, met een onbeschreven blad, tabula rasa. Het thema van de Salon 2022 is dan ook: DE LEEGTE. Een contrast met wat traditioneel de volste tentoonstelling van het jaar is, maar ook een mooi thema in hectische tijden."

 

De salon der leden is een bijzondere traditie waar deelnemende Picturianen een recent werk tonen.

 

DEELNEMENDE KUNSTENAARS: 

Jan Barel, Henk van den Berg, Klaashenk Blonk, Edith Bons, Marijke Bonte, Wim van Broekhoven, Mia van der Burg, Geertrui van de Craats, Ton van Dalen, Lynda Deutz, Fransje Diekmann, Float, Ron Gennisse, Rinus Groenendaal, Diana van Hal, Vera Harmsen, Nico Hemelaar, Yvonne vd Herik, Helen Hietbrink, Arthur van der Hoek, Frits van der Horst, Margreet Huisman, Anja de Jong, Karel Kindermans, Anja Kok, Antoinette Kok, Hans Kok, Ad Koomans, Rick Koren, Ton Kraaijeveld, Ondine de Kroon, Frans van Lent, Jolanda Linssen, Evert van Lopik, Saskia Meesters, Astrid Moors, Natascha van Nooijen Kooij, Inez Odijk, Marleen Oud, Nico Parlevliet, Astrid de Pauw, Manuela Porceddu, Jose Ras, Matthijs Reppel, Carla Roelofs, Celine Schroeder, Harry Schumacher, Mandy Sharabani, Larisa Sjoerds, Annemarie Spijker, Robert van Strij, Geerten Ten Bosch, Led Brand, Kitty van der Veer, Jolande Vermeulen, Kees Verschuren, Katrijn Verstegen, Christina de Vos, Dina Vos, Chiel Vluggen, Jan Wagner, Ad Wesseling, Sjors Willems en Albert Zwaan.

GESCHREVEN PODCAST van  Ina Boiten over Salon der leden, DE LEEGTE

FIGURE IT OUT

03.09.2022 - 09.10.2022

In Pictura Dordrecht tonen vijf net afgestudeerde kunstenaars tijdens ‘Figure It Out’ hun werk. Curatoren Anika Hochstenbach en Doris Kolpa maakten
de selectie dit jaar. Met hun achtergrond en liefde voor de figuratieve schil- derkunst hadden ze tijdens bezoeken aan de Nederlandse kunstacademies vooral oog voor figuratieve schilderijen.

De expositie toont vijf kunstenaars die elk op hun eigen wijze hetzelfde medium benaderen. Ze maken schilderijen op deuren, verdiepen zich in olieverf of zetten juist nieuwe materialen in, zoals de spuitbus, om de figuratieve schilderkunst te onderzoeken en verkennen. De verhalende schilderijen van de kunstenaars gaan in deze tentoonstelling met elkaar in dialoog. Het is aan de bezoeker om het verhaal af te maken.

 

Deelnemende kunstenaars:

Lotte Koppens, Ania Yilmaz, Sara van Vliet, Lisanne de Witt, Kelly Christogiannis

Deze tentoonstelling wordt door twee oud-exposanten van Kersvers 2021 georganiseerd: Anika Hochstenbach en Doris Kolpa. De vormgeving is dit keer van Julia Mekes, net af- gestudeerd aan the National Institute of Design in Moscow, in design & illustration én gast- vrouw bij Pictura.

Opening: 03-09-2022 om 17.00 uur

Uitnodiging_mail.jpg
uitnodiging passenger 2022 pictura (2).jpg
uitnodiging passenger 2022 pictura (1).jpg

EXPERIMENTELE

15.08 —
28.08

       2022

PROJECT WEKEN

5e EDITIE

Vijf kunstenaars krijgen de mogelijkheid om twee weken te werken in de zalen van Pictura. Elke kunstenaar heeft een eigen project en zal hiervoor nieuw werk ontwikkelen. Gedurende de projectweken is Pictura open tijdens reguliere tijden. In de zalen is werk tentoon- gesteld en zijn de kunstenaars aan het werk. Het proces wordt on- dersteund door mentoren die met de kunstenaars in gesprek gaan, bezoekers zijn van harte uitgenodigd hieraan bij te dragen.

FIEN BRAKKEE: studeerde in juni ‘22 af aan de HKU, met een video en geluidsinstallatie. Ze woont in een caravan en dit werk is geïnspireerd door de grootsheid van de lucht en de weidsheid van een lege horizon. De afgelopen maanden waren een hectische tijd voor haar en ze hoopt in Pictura te aarden - op een vrije manier te spelen, nieuw materialen en technieken uit te proberen en terug te gaan naar oude liefdes zoals papier, collage en schrijven. Ze wenst Pictura in te stappen met een zachte rust, om weer tot haarzelf en zo misschien tot nieuwe vindingen te komen. fienbrakkee.com

ALEKSANDRE: (Rotterdam) has graduated from the Willem de Kooning Academy in 2021. His work is a visual protest, the transla- tion of the research he conducts through philosophy, psychology, sociology, with the cultural anthropological methodology. In his work, he is participant and observer as much as creator. What is the result of his belief system in regard to art? Regardless his love for film(making), and performance, the subject dictates the medium. aleksandresadusevski.com

MANDY SHARABANI: tekent en schildert portretten en woont in Dordrecht. In haar werk is onze kwetsbaarheid haar inspiratie. De emoties van de innerlijke belevingswereld zie je terug in de kleurrijke en abstracte vlakken waaruit haar getekende portretten zijn opgebouwd. In een tijd waarin inclusiviteit en acceptatie van ieder mens belangrijk is, roept kwetsbaarheid belangrijke vragen op: durven we ons échte zelf te laten zien? mandysharabani.com

THOMAS MEIJERMAN: onderzoekt zijn positie als mens in het landschap. Het landschap wordt gevormd door levende materie en de elementen; zo ook door ons. De invloed van de mens is groot, maar wanneer je onderdeel bent van dat landschap, voelt deze in- vloed voor Thomas gelijkwaardig aan die van andere organismen. Hij beziet het landschap met alles wat erin leeft als geheel. Afge- bakend door bepaalde eigenschappen, als een rotsachtige rivier- bedding of kliffen langs de oceaan. Kan hij een unieke toevoeging leveren aan het landschap? thomasmeijerman.com

INGRID ADRIAANS: studeerde in 2020 af aan de Kunstacade- mie in Den Haag. Kunst is voor haar een zoektocht zonder eind- bestemming. Middels installaties, animaties, sculpturen en perfor- mances wil ze verbeelden wat in de werkelijkheid niet zichtbaar is. Geïnspireerd op het dagelijks leven en haar ervaringen in de oude- renzorg. Belangrijke thema’s zijn eenzaamheid en afhankelijkheid. ingridadriaans.cargo.site

uitnodiging Jaap Schlee (1) (2).jpg

VERKOOPTENTOONSTELLING

JAAP SCHLEE
12 T/M 22.05.2022

 
Dordtenaar Jaap Schlee (1948-2016) was lid van Teekengenootschap Pictura en van de Nederlandse Kring van Tekenaars. Hij werkte aan meerdere tekeningen tegelijkertijd; het beeld ontvouwde zich langzaam. Dichterbij komend lijkt het alsof zijn tekeningen langzaam verdwijnen en worden uitgewist. Schlee tekende met een gum, of zoals hij het zelf omschrijft, ‘ik schilder met potlood’.
Pictura nodigt u van harte uit om het werk van Schlee te komen bekijken
en te kopen.
Op www.jaapschlee.nl vindt u een preview.
 
‘Een solotentoonstelling in het Dordrechts Museum, daar was Jaap druk mee bezig. In 2016 kwam daar abrupt een einde aan toen bleek dat hij een ernstige ziekte had. Hij overleed binnen enkele weken. Door de inzet van velen kwam de tentoonstelling “Onvoltooid Verleden Tijd” er toch. Op 21 december 2019 werd de indrukwekkende expositie geopend. Prachtige werken over het leven van Paul Léautaud, door Jaap geschilderd met potlood.
Nu, twee en half jaar later, wordt zijn nalatenschap opnieuw tentoongesteld.
Ik ben zeer verheugd, dat zowel het Rijksmuseum als het Dordrechts Museum werken van Jaap in hun collectie hebben.
Ook ben ik blij dat Pictura u de gelegenheid biedt zijn werk de komende weken te bewonderen en zelfs aan te schaffen.’
                                                         Marian Gerritse-Schlee (zus van Jaap)

uitnodiging Settings (1).jpg

SETTINGS

KATHRIN WOLKOWICZ/ MARIA IKONOMOPOULOU/ FATIMA BARZNGE

11.06.2022 - 24.07.2022

Fatima Barznge, Maria Ikonomopoulou en Kathrin Wolkowicz maakten een selectie uit elkaars en eigen werk en richtten daarmee elk een zaal in. Dit intrigerende concept vloeide voort uit gesprekken die de kunstenaars gedurende een aantal jaren met elkaar voerden. Met Settings brengen ze deze in de openbaarheid, nu niet met woorden, maar in beelden. De drie settings staan in dialoog met elkaar en vormen samen de tentoonstelling.

Fatima Barznge het heersende principe in haar werk is herinnering. In schilderijen en werken op papier bezoekt ze de plaatsen, objecten en sferen van haar geboorteplaats, cultuur en kindertijd, waarnaar terugkeer onmogelijk is.

Maria Ikonomopoulou bevraagt de balans tussen het collectief en het individu. Hoe je de openbare ruimte met elkaar deelt en zorg draagt voor je omgeving worden door Maria onderzocht. Volkskunst is een inspiratie voor haar werk.

Kathrin Wolkowicz maakt ruimtelijke situaties die uitnodigen om onze relatie met objecten en andere materie opnieuw te definiëren. Dat doet zij middels performance, installatie, objecten, boeken, film en video, meestal aangewakkerd door tekst.

Settings is  geopend op zaterdag 11 juni, met een openingswoord van Dagmar Baumann. Deze lezing ligt bij de tentoonstelling ter inzage.

 

Lees hier de geschreven podcast door Ina Boiten over SETTINGS

Rachel Bacon, Image 2, Rough Cut, 72dpi.jpeg

Rachel Bacon

AnjadeJong_Copyright_MonumentsClimateChange_NoordwaardOverstr_24breed_res72.jpg

Anja de Jong

03_Super_Organism_Suzette_Bousema_JPG_18x24cm_72 px.jpg

‘TROUBLED WATERS - A CONFUSED OR CHAOTIC STATE OF AFFAIRS'

02.04.2022 - 08.05.2022

 

Welke rol speelt de kunstenaar in tijden van ecologische crisis? De urgentie van dit vraagstuk en hun langlopende betrokkenheid met het onderwerp brengt drie kunstenaars samen in Troubled Waters - a confused or chaotic state of affairs. De complexiteit en grootte van de thematiek heeft geleid tot langdurig onderzoek, gelaagdheid en samenwerking(en) in hun artistieke praktijk. In Pictura toont elk een specifiek aspect van de ecologische problematiek.
 

RACHEL BACON onderzoekt hoe het tekenen een rol kan spelen binnen grote vraagstukken m.b.t. landschap, mijnbouw en (de esthetiek van de) klimaatproblematiek. Research naar open steenkool- en diamantwinning leidt tot werken die de kijker uitnodigen de kwetsbaarheid van de materiële wereld en daarmee het eigen lichaam te ervaren. www.rachelbacon.com
 

SUZETTE BOUSEMA visualiseert hedendaagse milieu thema’s in samenwerking met wetenschappers. In Super Organism maakt zij ondergrondse schimmelnetwerken, waarmee bijna alle planten verbonden zijn, zichtbaar. Ook toont ze eerste resultaten van onderzoek naar Dead Zones, grote gebieden in zee waar nauwelijks leven mogelijk is. www.suzettebousema.nl
 

ANJA DE JONG werkt al lange tijd aan projecten m.b.t. klimaat- en waterproblematiek. In Monuments of Climate Change toont zij tal van interventies in het Nederlandse landschap. Telkens de vraag opwerpend òf, hoe, en hoelang we, met de verwachte zeespiegelstijging, het hoofd boven water, en onze delta leefbaar kunnen houden. www.anjadejong.nl
 

Opening: 2 april vanaf 13 uur met om 16 uur openingswoord door Flos Wildschut.

Lees hier de geschreven podcast door Ina Boiten over TROUBLED WATER

Suzette Bousema

intergalacticplanetaryplanetaryintergalactic.png

INTERGALACTIC PLANETARY PLANETARY INTERGALACTIC

19.02.2022- 27.03.2022

De eerste tentoonstelling van 2022, waarin drie unieke universums samenkomen.

RESILIENCE / CHUNG HSI HAN

Chung toont in de Derde zaal zijn zoektocht naar de essentie van de afgelopen twee jaar. Centraal staan het 15-luik en het 12-luik Resilience, (innerlijke) veerkracht, waarbij intuïtie, gevoel, mededogen en samenhang sleutelwoorden zijn.
instagram: @chunghsihan / web: chunghsihan.nl

REPEAT ME, ALL YOU SEE IS ME / EVELIEN DE JONG

Evelien is in haar installatie 'Repeat me, all you see is me' gekloond en wel veelvoudig te zien. Zij staat als enzonaut klaar om planeet enzon te verkennen: ‘Beam her up!’

instagram: @evelien_de.jong / web: eveliendejong.nl

CLOUD OF UNKNOWING / NIKI MURPHY

In plaats van een highlighter pen om het hoofdzakelijke te onderstrepen, maakt Niki alles wat er niet toe doet diep donker blauw. De muur vullende installatie toont een universum en een microcosmos, tegenstellingen en overeenkomsten; het is een Cloud of Unknowing.

instagram: @nikimurphyart / web: artoffice.info/kunstenaar/niki-murphy

Er is geen openingsmoment, 19 februari is de tentoonstelling van 13 tot 17 uur open, de kunstenaars zijn die dag aanwezig. Zondag 13 maart is er om 14 uur een gesprek met Chung, Evelien en Niki

bottom of page